Grička vještica

Zaboravi sve pjesničke slike. Zaboravi svoja nastojanja i snove. Zaboravi sve prevrtljive žene i muškarce jakih ruku. Poslušaj tu kišu što pada vani dok ti griješ svoje umorno tijelo nad tankom svijećom na izgrebanom drvenom stolu u toplini staroga svratišta.

Tu ne postoji materijalno i tu ne postoje očekivanja. Tvoji su prijatelji u nekom drugom svijetu, a odgovornost leži isključivo u samoostvarenju. Ne dopusti sviraču da završi skladbu na violini jer će tišina dovesti sjećanje, a sjećanje će svući zastor i otkriti tvoje srce koje će zasjati onom najgorom boli koja dolazi iz čiste ljubavi.

A ti si se cijelo vrijeme pitao zašto voliš i koga voliš i možda si istovremeno bio zaljubljen u cijeli svijet i nisi bio zaljubljen ni u koga pa su Razočaranje i Čežnja zaplesali poganski ples i odveli te na neko bolje mjesto koje zna samo za snove o bradatim muškarcima i o nedjeljnim jutrima koje provodiš brojeći njegove pjegice dok se on pita koji dio tvoga tijela miriše najbolje.

I ti ga vodiš po ovome gradu koji je utkan u tvoje biće isto onako kao i čežnja za slobodom pa mu pokazuješ ulice kojima su pločnici uski a ceste pune prometa, ali tebi to ne smeta jer mu šapućeš da ga obožavaš, usput promatrajući divovske grafite koji gradu daju privid osobnosti.

I predlažeš mu da pobjegnete daleko odande, ali njegova požuda nije mogla pričekati pa te odvodi u jedan od onih haustora u kojima nikada nema nikoga i zavodi te svojim mirisom i dlakama na licu i pripadnošću koju osjećaš svaki put kad se nađeš u blizini njegova mršava tijela.

I govoriš mu da te odvede kući, ali ljubav ne poznaje prostor niti odgodu strasti pa mu dopuštaš da te uzme negdje u Petrinjskoj dok automobili strpljivo čekaju na semaforu, a pješaci nesvjesno prolaze nekoliko koraka pored ostvarenja svrhe svemira.

Rekao si mu da osjećaš slobodu svaki put kad on glasno udahne kroz nos. To je zato što sloboda označava pripadnost, a pripadati nekome tko se nada da će udahnuti morski zrak u Zagrebu znači konačno biti s nekim tko ti je ravan, čak i ako ne voli zalijevati biljke, ali to ionako nije važno jer, za razliku od njega, ti ne voliš stajati nad štednjakom i smišljati nove načine pripreme hrane.

Pa i dalje tražiš pjesničke slike kojima ćeš mu dati do znanja da ti znači više od bilo čega u ovome svemiru. A on to zna i bez da si ti izgovorio i jednu riječ. A onda kad se tako nađete licem u lice, tebi ne preostaje ništa drugo osim da zaplačeš od čiste sreće. On će se samo nasmijati, ne zato što te voli manje nego što ti voliš njega, već zato što sreća u jednom trenutku prestaje biti izraziva ljudskim osjećajima, pa će te samo pogledati, a onda te progutati.

I vaša će ljubav stvoriti novi svemir koji će biti kaotičan i dlakav i beskonačno prekrasan i neka će vas nova vrsta štovati kao bogove, a vi im nećete imati srca reći da su oni tek atomi vašeg zajedničkog bića pa ćete im dopustiti da griješe i da se nadaju i povrh svega željeti da se vole jer će vas onda još više vezati jedno uz drugo dok na kraju svaki od tih atoma ne shvati svoju svrhu i pretvori vas u jedno biće.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s