Jelen Zlatko

Bio jednom jedan mali jelen koji se zvao Zlatko. Zlatko je imao mamu jelenicu, koja je isto tako možda bila i srna ili košuta. Sve ovisi o tome koliko se razumijete u klasificiranje divljači. Zlatko je imao i tatu jelena koji je imao velike rogove i bio glavni mužjak u svome krdu. Vjerojatno zato što je bio jedini mužjak. Rogonja. U redu, sad će se naći neka vrlo mudra glavica koja će reći da jeleni možda ipak ne žive u krdima, ali ako vam ne smeta što jelen ima ime, onda vam ne bi trebalo smetati ni to što živi u krdu. Zlatko je imao idilično djetinjstvo koje je trajalo otprilike godinu dana, što u jelenjim pojmovima iznosi petnaest ljudskih godina. Iako je njegov tata bio glavni, druga djeca zbog toga nisu bila ljubomorna, vjerojatno zato što je to bio i njihov tata. Naš je mladi jelen provodio dane pasući travu s mamom jelenicom, igrao se sa svojim prijateljima koji su mu isto tako bili braća i sestre te zadivljeno promatrao velike rogove svoga tate i sanjao da će i njegovi jednoga dana postati toliko raskošni.

Kad je Zlatko imao jedanaest mjeseci, odnosno 14,23 godine (Matematičari, suzdržite se. Ovo je priča.), doživio je po život opasnu nesreću: pogođen je metkom. Taj je metak zapravo bio namijenjen njegovoj majci, ali je lovac koji ju je pokušao pogoditi za zagrijavanje popio nekoliko čašica škotskog viskija pa je zahvaljujući alkoholu Zlatko izbjegao sudbinu Bambija. Ali, oh ne! Sada se on sam našao u smrtnoj opasnosti. Nakon što su šmugnuli lovcu, što i nije bilo toliko teško jer je gospodin pet minuta kasnije zadrijemao pod nekim oronulim drvetom, mama je odvela Zlatka do šumske vidarice doktorice Sović koja ipak nije bila sova nego ćuk, ali mislila je da s titulom doktora dolazi i pravo na veličinu. Doktorica Sović bila je prilično zabrinuta. Naš je Zlatko bio pogođen u prednju desnu nogu i brzo je ostajao bez svijesti. Doktorica Ćuk… pardon, Sović, hitro je izvadila metak i napravila napitak koji se sastojao od raznih šumskih bobica, medvjeđih dlaka, cvijeta kamilice i izvorske vode. Bez glutena, naravno. Eh, da, dodala je još i dvije žabe krastače, ne zato što su ičemu koristile nego zato što svaki vrač koji drži do sebe mora u napitak staviti nešto ljigavo. I, gle! Nakon nekoliko dana, Zlatko se stane oporavljati! Cijela je njegova obitelj s olakšanjem odahnula, a sam je Zlatko osjećao da je zdraviji nego ikad.

Došlo je vrijeme da se Zlatko vrati svojoj obitelji. Njegov tata nije mogao doći po njega jer je bila sezona parenja, a nije mogla doći niti njegova mama zato što… Pa, zato što je bila sezona parenja. Ali Zlatko se nije brinuo. Sad je na četiri zdrave noge pucao od poleta te se bacio u trk kako bi se što prije vratio kući. Tada ga je zveknuo auto. Zlatko odleti u stranu mrtav. Taj je užasan prizor dočekao i njegovo krdo koje se baš vraćalo s parenja. Mladi veseli Zlatko ipak nije uspio i drugi put umaći sudbini. Dugo su jelenice i jeleni plakali nad njegovim tijelom jer su ga jako voljeli. Tada je jedan od njegove braće primijetio svjetlucavu stvar koja je lebdjela u niskoj krošnji obližnjeg drveta. Bio je to balon koji je ispao iz auta koji je udario Zlatka. “Pogledajte kako je ova stvar blještava i vesela. Podsjeća na našeg Zlatka”, reče on svima u krdu te priveže balon uz Zlatkovu nogu. Taj jelen nije znao čitati jer bi inače znao da na balonu stoji natpis “Brz oporavak!”. Nisu znali ni ostali pa su još malo plakali, a onda se napokon razišli.

I tako je naš Zlatko ležao mrtav. Čitavih 18 sati, odnosno tri jelenja dana. Nakon toga se probudio i vratio svome krdu koje ga je dočekalo s oduševljenjem i nevjericom. Ispostavilo se da je doktorica Sović bila u krivu. Krastače uopće nisu bile beskorisne, naprotiv! Njihove su tjelesne tekućine omogućavale privremenu besmrtnost. Pa ti sad slušaj doktore.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s