Sjećanja o ratu

“Jutro me je dočekalo nespremnije od večeri koja me je otpratila na počinak.”
“Srce boli samo malo.”
“Jesam li ipak trebao probati iskoristiti dečka iskričavih očiju i dugoga nosa?”

Dileme mladog pjesnika 1923. godine.

Rat je završio prije nekoliko godina, ali osjećaj nemira još se zadržava u zraku kao ustajali miris neprozračene prostorije. Koja je obložena tamnim daskama i ima prašnjavo bijele zavjese. Prostranstvo izvan prostorije puno je svjetlosti. Ali ti nisi vani. Ti stojiš nasred prostorije i pitaš se smiješ li otvoriti vrata i zakoračiti van.

Vani se nalaze poraženi vojnici, a ti ne možeš podnijeti njihov nesretni nevini pogled šteneta kojega su vlasnici ostavili pored smrdljiva kontejnera. Osjećaš grižnju savjesti zbog prividne superiornosti pa radije ostaješ zatvoren u sigurnosti zagušljive prostorije. Tamo ne moraš razmišljati o taktikama i strategijama kojima si tako vješto odnio pobjedu u ratu kojega nisi niti htio voditi.

Ali u toj zagušljivoj i starinski lijepoj prostoriji ti razmišljaš o onome što je bilo prije no što su sirene oglasile završetak prekrasnoga razdoblja mira. O pogledu pred kojim si se htio slomiti i reći mu: “Jao, kako ja tebe volim”, o koljenu koje si htio nježno pomilovati vršcima svojih uzdrhtalih prstiju i o dlanovima koje htio si sjediniti sa svojima. Ali prečvrsti su bedemi tvoje obrambene kule. Čudo inžinjerskoga svijeta. Palača neoboriva. Pa nisi napravio ništa od toga.

Razmišljaš o tome da si sljedeći tjedan dopustiš slabost iako si uvjeren da to nije jako pametan potez. Moglo bi doći do novoga konflikta, a ratna odšteta još uvijek nije isplaćena. A ti si prije svega vješt taktičar, ratnik i zapovjednik koji u ključnim trenucima nikad ne posrće već hrabro maršira na neprijateljski teren i izvršava svoj naum. I nikada se, ali baš nikada, ne zaljubljuje.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s